Rasinformation

Denna fantastiska sibiriska kattras har sitt ursprung från Ryssland. Den sibiriska katten blev godkänd i FIFe 1998 och de första avelskatterna kom till Sverige år 2000.

Utseende

Storleken för den sibiriska katten är medium till stor, hanar väger mellan 6-10 kg och honor mellan 4-6 kg.

Huvudform: Lite längre än brett, mjukt rundad, massivt.
Öron: Medium storlek, öppna i basen och hår på insidan och örontofsar. De är placerade brett isär och lätt lutade framåt.
Ögon: Stora, lätt ovalt, lätt sneda och brett isär.
Kroppen: Kraftig benstomme och muskulös, kraftig nacke, bred bringa, kroppen ska vara i proportion för att ge intrycket av ett rektangulärt utseende.
Pälsen: Semilånghår, väldigt tät, något sträv.

Temperament

Den sibiriska kattrasen har en stark personlighet och karaktär, de är en kombination av en balletdansös och en rugbyspelare. De är väldigt lättlärda, trogna och sällskapliga. Denna ras är även väldigt pratsam och har många olika ljud för sig.

Hälsa

Rasen är relativt frisk och livslängden är mellan 13-15 år. För att hålla god hälsa så behöver katterna bra mat, motion, stimulans i jaktlekar dagligen samt underhållen tandhygien.

Allergi och testhem

Sibiriska katter skiljer sig från många andra raser genom att de har låga nivåer av kattallergen, vilket kan orsaka allergi. Den allergen många reagerar allergiskt på heter Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1). Kattallergenen Fel d1 är ett glykoprotein som skapas i kattens saliv, tårar, hud och anala körtlar. Fel d1 finns följaktligen i kattens päls eftersom katten slickar sig, och via hudens epitel samt kattens avföring. Nivån av Fel d1 kan variera mellan olika kattindivider, därför kan det vara lönt att träffa flera olika katter vid test av kattallergi.


Källa:

paper